Nefit EnviLine warmtepomp ervaringen uitwisselen - Duurzame energie en installaties (2024)

Scr33x0r schreef op maandag 21 juni 2021 @ 11:29:
Ik ga ook maar eens een verhaaltje hier neer typen en kijken naar jullie ervaringen en of jullie tips hebben. Onze installateur weet het ook niet meer namelijk.

Begin dit jaar hebben we ons nieuwe huis opgeleverd gekregen met daarin een Nefit Enviline All-electric split 9.0 E-S warmtepomp en een HR300 boiler. Al vanaf het moment dat we er wonen klaag ik over het geluid van de buitenunit. In het begin hoorden we de unit door het hele huis, het zat direct aan de wand, met 4 kleine rubbers en het resoneerde door het hele huis. Hij zat eerst met een paar rubbers vast:
[Afbeelding]

Daarna hebben ze een iteratie gedaan met alleen rubbers tussen de gevel en de beugel:
[Afbeelding]

Inmiddels (geen foto, en het regent momenteel Nefit EnviLine warmtepomp ervaringen uitwisselen - Duurzame energie en installaties (1)) zitten er meer rubbers en veren tussen, en is het grootste deel van de resonantie in het huis weg. Helaas zit mijn kantoor onder waar de warmtepomp hangt. Zie foto:

***members only***

Mijn kantoor is een geisoleerde ruimte, maar geen kanaalplaten dak, maar gewoon balkenlaag met daarop dakbeschot en dakleer. Ik hoor dus constant als hij aan slaat de ventilator draaien en de compressor brommen, daarnaast is het moduleren enorm irritant. Hij hangt natuurlijk relatief recht boven mijn hoofd en op dit dak hoor ik bijvoorbeeld ook regen vallen (niet goed geluidstechnisch geisoleerd?)

Ik wil van dat geluid af, Nefit is al een paar keer geweest, hebben dus andere rubbers geplaatst, veren geplaatst, in het begin resoneerde het enorm. Grootste deel van de resonatie is weg, maar ik hoor hem dus nog steeds. Nefit zegt, veel stiller dan dit wordt hij niet.

De installateur stelde voor om de buiten unit te verplaatsen naar het dak van onze garage (zie foto hieronder voor volledige overzicht). Ik ben een beetje sceptisch, de garage/carport zit aan ons huis vast met veel houten balken en een stalen drager. De garage is volledig van hout en zal denk ik als een soort klankkast gaan werken. Het is helaas ook niet even proberen natuurlijk, als hij verplaatst moet worden moet er koelmiddel af, verplaatsen en weer erop. Offerte voor verplaatsen € 2400,-, waarbij ik geen garantie krijg dat het geluid verholpen is. Een ander bijkomend nadeel is dat de buiten unit dichter bij de buren komt, die overigens nu al lopen te klagen over het geluid.

***members only***

Nu hebben een aantal huizen hier verder op een monoblock van Nefit, naar mijn mening is die een stuk stiller. Ik heb al voorgesteld om, gewoon tegen betaling, onze split unit om te bouwen van naar een monoblock, waarbij we dus een nieuwe leiding over de gevel moeten trekken, aangezien door de spouw zoals de koelgasleiding niet meer kan. Helaas willen ze hier niet in mee, omdat ze ook hier niet kunnen zeggen dat ik die unit dan niet binnen hoor. Onze uitbouw van de keuken heeft wel een kanaalplaat vloer, en volgens mij moet hij daar dan prima op kunnen staan.

[Afbeelding]
Waar grind ligt is kanaalplaatvloer en uitbouw van de keuken, waar dakleer te zien is is berging (omgebouwd tot kantoor) met "houten dak". Rechts om het hoekje hangt de buitenunit aan de muur.

Met de nieuwe regelgeving omtrent warmtepompen en geluid (ons huis heeft natuurlijk een bouwvergunning van voor 1 april 2021) ben ik benieuwd wat Nefit/Bosch gaat doen. Onze huidige buiten unit doet 65dB op een meter, als je dan relatief dicht op een erfgrens zit, ga je met deze unit nooit 40dB halen.

Heeft iemand van jullie suggesties, ervaringen of whatever omtrent dit probleem, ik word er gillend gek van en wil gewoon van het geluid binnen af. Dat het ding buiten wat geluid maakt als hij bezig is, prima, maar op mijn kantoor of eigenlijk nergens binnen, wil ik hem gewoon niet horen..

Je bent lekker groen bezig dus zou er een mooi sedumdak van maken. Meer massa = minder geluid. En absorbeert geluid beter dan glad materiaal. Het is goed voor je dak. Het isoleert, zuivert lucht. Ook geluidsabsorberend materiaal (zou ook begroeiing kunnen zijn denk ik) tegen de muur aan zou kunnen helpen om reflecties te voorkomen. Je zegt dat het dak van hout is dus wel goed kijken of deze de extra massa kan dragen. Of het voldoende gaat bijdragen daar twijfel ik aan maar zal wel helpen. Wij hebben een monoblock op een betonnen dak en zo af en toe bij bepaalde toerentallen zijn de resonanties ook wel hoorbaar. Maar ik hoor ook echt alles.

Nefit EnviLine warmtepomp ervaringen uitwisselen - Duurzame energie en installaties (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5288

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.