Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (2024)

  • Pagani, Video
  • BNNY

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (1)Het leven gaat goed als je tijdens een Arte in Pista trackday kan genieten van de luidkeelse Pagani Huayra R op het beeldschone circuit van Spa-Francorchamps.

Terwijl de buren van Maserati, Ferrari en Lamborghini ook behoorlijk blitse sportwagens produceren blijft zo’n Pagani toch net een tikketje magischer. Zeker de iconische Zonda waar er slechts een honderdtal exemplaren van gebouwd zijn. De Huayra is een waardige opvolger geweest en is recentelijk opgevolgd door de Utopia. Wie echter goed kijkt ziet dat het vooral een doorontwikkeling is.

Voor de échte diehard fanboys had Horacio Pagani een knotsgekke Zonda R gebouwd waarmee je enkel op circuit kon rijden. En dat was dan ook nog behoorlijk moeilijk gezien de extreme soundtrack en de actuele geluidsbeperkingen niet goed samen gaan. Ook is er intussen een soortgelijke Huayra R beschikbaar, toch voor 30 gelukkigen. En in ruil voor ettelijke miljoenen. Om zijn R doelgroep goed te kunnen soigneren is er nu het Pagani Arte in Pista programma dat specifieke trackdays (inclusief ondersteuning) organiseert!

In tegenstelling tot de andere Huayra’s heeft de Pagani Huayra R een atmosferische 6.5-liter V12 AMG benzinemotor achterin. Deze produceert 850 pk / 750 Nm die via een sequentiële zesbak naar de achterwielen (!) vloeien. Deze capabele Italiaan weegt iets meer dan 1.000 kg en dat is ook de hoeveelheid downforce die gegenereerd wordt aan 320 km/u!

Davide Cironi (Italiaanse YouTuber) kreeg de kans om het Arte in Pista gebeuren te ontdekken, dit met de Pagani Huayra R op ons eigenste Spa-Francorchamps circuit. Luidkeels genieten aan 300+ km/u en toch focussen op de correcte rijlijnen!

Gerelateerde artikels

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (2)Na de P7 en G9 heeft de ambitieuze nieuwkomer XPENG met de G6 SUV nog een zuiver elektrisch model klaar voor de Europese markt.

Het nieuwe Chinese automerk XPENG is vermoedelijk jaloers op de enorme Europese interesse voor de Tesla Model Y. En dus introduceren ze hier de elektrische G6 SUV met soortgelijke afmetingen/specificaties. Ook de vormgeving oogt sterk gelijklopend met de eerdergenoemde Amerikaan!

Onderhuids prijkt het SEPA 2.0 platform. Dat is goed nieuws voor de binnenruimte met plaats voor vijf inzittenden en 571 liter bagage. Tevens kan je zo supersnel snelladen (280 kW DC).De XPENG G6 SUV is beschikbaar met twee verschillende batterijen, zijnde 66 kWh (LFP) of 87,5 kWh (NCM) groot. Dat resulteert in een actieradius van 435 km of 550 à 570 km (WLTP).De XPENG G6 RWD Standard Range basisversie is achterwielaangedreven met één elektromotor (258 pk / 440 Nm), de RWD Long Range is iets krachtiger (286 pk / 440 Nm). Net zoals bij de grotere G9 voorziet XPENG een AWD Performance topversie met twee elektromotoren en dus vierwielaandrijving. Deze G6 is 476 pk / 660 Nm sterk, doet 0-100 sprintjes in 4 seconden en haalt maximaal 200 km/u.Naast lovende woorden omtrent de afwerking/materiaalgebruik, intelligent Xmart OS besturingssysteem en hedendaagse XPILOT ondersteuning benadrukt XPENG dat de G6 EV SUV met een royale basisuitrusting komt. Denk aan riante infotainmentdisplays, 960 Watt audiosysteem, warmtepomp, reusachtig glazen panoramadak, verstelbare en verwarmde zetels en zelfs V2L functionaliteit! Al zijn we vooral benieuwd naar de Belgische commercialisatie waarvoor ze in zee gaan met Hedin Automotive. Prijzen werden nog niet vrijgegeven, vermoedelijk zullen deze (net) onder de 50.000 euro grens beginnen.

Officieel: XPENG G6 (2024)

Meer lezen

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (9)Het mag dan nog als een 1 april mop klinken maar Hyundai heeft effectief een zuiver elektrische IONIQ 5 N eN1 Cup racewagen voorgesteld.

Stilaan gaan we allemaal richting elektrisch rijden om uiteindelijk de aarde zoveel mogelijk te ontlasten. Of toch niet extra te belasten! Moderne EV’s rijden bijzonder rustgevend … en desgewenst flitsend snel. Maar dat autobouwers nu al werk maken van zuiver elektrisch racewagens (in een eigen klasse) is misschien wel een echte game changer.

In navolging van de veelbelovende IONIQ 5 N heeft Hyundai namelijk de IONIQ 5 N eN1 Cup gepresenteerd. Voorzien van aangepaste bumpers, lichtgewicht 18” racevelgen, gestript interieur, sportief rubber (lees: slicks!), rolkooi én een reusachtige spoiler. Met slechts 1.970 kg finaal toch een stuk lichter.De aandrijflijn van de Hyundai IONIQ 5 N eN1 Cup komt over van de reguliere straatversie. Ook hier is die 650 pk sterk, toch in overboost. De actieradius van de 84 kWh accupack werd niet gespecificeerd, dat is volledig afhankelijk van hoe enthousiast je rondjes draait. Wel kan je dankzij de 800V architectuur snel laden, in optimale omstandigheden haal je zowaar 80% batterijcapaciteit in 18 minuten!Hyundai engageert zich initieel voor 10 races met de hun nieuwste EV racer binnen de N Festival festiviteiten. Tijdens het eerste seizoen krijgen raceteams, piloten en marshals ook de kans om meer te leren over de unieke EV-racecompetitie en deze verder te ontwikkelen. Bovendien zullen de oplaadinfrastructuur, brandbestrijdingsmaatregelen en noodmaatregelen verder worden ontwikkeld tijdens dit testseizoen!Bij de Belgische Hyundai verdeler staat er een straatlegale IONIQ 5 N die voor 77.999 euro de jouwe is.

Officieel: Hyundai IONIQ 5 N eN1 Cup (2024)

Meer lezen

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (13)In afwachting van de zuiver elektrische EQG toont Mercedes nu al de reguliere G-Klasse (én G63 AMG).

De iconische Mercedes G-Klasse mag dan nog al meedraaien sinds 1979, zijn heerlijke vormgeving en ijzersterk merkimago zijn zowaar tijdloos. Terwijl we wachten op dé langverwachte en vooral zuiver elektrische EQG evenknie presenteert Das Haus alvast de reguliere G-Klasse modellen. Kwestie van beide varianten nog eventjes naast elkaar te kunnen verkopen.

Met de nieuwe modelcode (W465) kan Mercedes officieel van een nieuwe generatie spreken, visueel oogt het net zoals voordien. Gelukkig maar! Deze G-Klasse heeft zowaar een verbeterde luchtweerstand (0,48 ipv 0,53 Cw) wat gunstig moet zijn voor het verbruik/rijgedrag. Dit dankzij een kleine spoilerlip (boven de voorruit), extra windgeleiders achteraan én (licht) afgeronde hoeken. Met extra isolatie moet het binnenin dan weer stiller zijn. Tevens wordt het allemaal (nog) wat luxueuzer met extra uitrusting zoals gekoelde bekerhouders, verwarmde armsteun, nieuw stuurwiel, moderner MBUX infotainment (12,3”) én zowaar keyless entry! Handig voor bij het (serieus) offroaden zijn de vele camera’s rondom die je zowaar “door” de motorkap kunnen doen kijken.

Wachten op de elektrische G-Klasse

De G500 motorisatie laat zijn luidkeelse V8 achterwege en rekent vanaf nu op een 3.0-liter zes-in-lijn benzinemotor (449 pk / 560 Nm). Daarmee duurt het slechts 5,4 seconden om 100 km/u te bereiken! Voor de professionele gebruiker/veelrijder is er de G450d, eveneens een drieliter zescilinder diesel (376 pk / 750 Nm). Erboven vinden we de G63 AMG topversie en zijn 585 pk / 800 Nm sterke 4.0-liter V8. De 100 km/u mijlpaal bereik je hiermee in 4,3 seconden en bij 220 km/u is de elektronisch begrensde topsnelheid bereikt. Tenzij je oplegt voor de Performance Package, dan kan je 240 km/u rijden.Onderhuids bespeuren we enkele interessante nieuwigheden. Zo is er nu 48V mild hybride technologie (20 pk / 200 Nm) aanwezig om waar mogelijk het verbruik te drukken én willen de nieuwe demping ongewenste bodyroll voorkomen. Adaptieve dempers behoren alvast tot de basisuitrusting.De personalisatiemogelijken (oa 18” à 22” velgen) van de nieuwe G-Klasse zijn zowaar eindeloos. Dit terwijl de terreinkwaliteiten best (zéér) hoogstaand zijn. Voor het eerst kan je trouwens de G63 AMG met Offroad Package Pro verkrijgen, te herkennen aan zijn imperiaal én laddertje! Wanneer de nieuwe Geländewagen opduikt bij de lokale Mercedes verdeler is nog niet duidelijk. Net zoals een Belgische prijskaartje. Reken toch op minstens een dikke 100.000 euro!

Lees hier onze rijtest met de Mercedes G-Klasse G500!

Officieel: Mercedes G-Klasse (2024)

Meer lezen

Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023) - GroenLicht.be (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6442

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.