Geconfronteerd met Onafgewerkte isolatie: wat is het verschil? (2024)

Isolatie is de sleutel tot energie-efficiëntie voor elk huis, of het nu een gezicht of een gezicht is. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat niet-beklede isolatie basisisolatie biedt en beklede isolatie beschermt tegen vocht. Of het nu gaat om de verschillen in functie of installatie, volg mee terwijl we beklede en onafgewerkte isolatie vergelijken.

Geconfronteerd met Onafgewerkte isolatie: wat is het verschil? (1)

Isolatie is een belangrijk onderdeel van elk huis. Het houdt je huis warm in de winter en koel in de zomer. Maar isolatie vermindert ook het geluid en verhoogt zo de privacy.

Isolatie is ofwel geconfronteerd of unfaced. Als u het verschil tussen de twee kent, kunt u de beste locatie bepalen om ze te installeren. Wat is nu precies het verschil tussen onafgewerkte en beklede isolatie?

Geconfronteerde isolatie heeft een dampvertrager om vocht buiten te houden. Deze barrière bestaat meestal uitKraftpapier of plastic. Gelaagde isolatie is ideaal voor plafonds, vloeren, zolders, afgewerkte kelders en buitenmuren - overal waar vocht naar binnen kan sijpelen.

Hoewel hij geen vocht weghoudt, is onafgewerkte isolatie onbrandbaar. Onafgewerkte isolatie is nuttig voor geluidsreductie, energiebesparing en het buiten houden van verontreinigende stoffen.

Gerelateerde inhoud: Welke maat nietjes voor isolatie?| Hoe te voorkomen dat isolatie naar beneden valt| Spray schuimisolatie versus glasvezel| R13 versus R15: welke isolatie is beter?

Heeft u isolatie-installatie of vervanging nodig?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele aannemers bij u in de buurt.

Geconfronteerd met Onafgewerkte isolatie: wat is het verschil? (2)

Het belang van isolatie

De Environmental Protection Agency (EPA) stelt dat het plaatsen van isolatie in je woning gemiddeld 11% kan besparen op energiekosten. Omdat isolatie helpt om warmte vast te houden in de winter en koele lucht in de zomer, hoeft u de airco niet aan te zetten.

Wat is gevelisolatie?

Gewoonlijk is gevelisolatie gemaakt van glasvezel. In tegenstelling tot niet-beklede isolatie, heeft beklede isolatie een dampvertrager die vocht buiten houdt. De primaire functie van de dampvertrager is om te voorkomen dat vocht zich binnen de muren en door het hele huis verspreidt. Dit verkleint de kans op schimmel-, meeldauw- of vochtschade aanzienlijk.

Geconfronteerde isolatie kan in verschillende delen van een huis worden gebruikt, zoalsplafonds, fvloeren, eenttics, klaar bbepalingen, en ebuitenmuren.Het is ideaal voor alle ruimtes in huis waar vocht naar binnen kan sijpelen.

Wat is onafgewerkte isolatie?

Unfaced isolatie is gewoon isolatie zonder enige dampvertrager, zoals plastic of papier. In sommige gebieden zijn er geen codes die beklede isolatie vereisen. Als dit voor u het geval is, heeft u de keuze waarvoor u wilt installeren.

Hoewel onafgewerkte isolatie de verspreiding van vocht niet voorkomt, biedt het toch veel voordelen.

 • Het vermindert het geluid.
 • Het bespaart energie
 • Het houdt warmte vast in de winter en lucht in de zomer.
 • Het houdt verontreinigende stoffen buiten.

Bovendien wordt niet-beklede isolatie meestal beschouwd als een niet-brandbaar materiaal. Het kan de verspreiding van vlammen helpen vertragen of een brand helemaal voorkomen.

Wanneer moet u tegenoverliggende versus niet-gefacetteerde isolatie gebruiken

Vanwege hun verschil kunnen beklede en onafgeschermde isolatie niet door elkaar worden gebruikt. Ze vereisen specifieke installatiemethoden in specifieke delen van het huis. Met name het klimaat speelt een grote rol in hoe en waar elk type isolatie moet worden geïnstalleerd.

Wanneer onafgewerkte isolatie gebruiken

Tussen de twee is onafgewerkte isolatie een beetje goedkoper.Niet-beklede isolatie kost $ 0,10 tot $ 0,25 minder per vierkante meter dan beklede isolatie.Het zorgt ook voor een betere geluidsisolatie.

Onbedekte isolatie kan echter lastiger te installeren zijn omdat deze geen papieren achterkant heeft. Tijdens de installatie heeft het de neiging vaker te scheuren dan onder ogen gezien isolatie. Soms is het mogelijk om uw eigen plastic dampscherm toe te voegen aan onafgewerkte isolatie voordat u gipsplaat installeert.

Wanneer gevelisolatie gebruiken

Geconfronteerde isolatie wordt meestal gebruikt bij eerste installaties binnen verschillende oppervlakken zoals muren, plafonds, vloeren en kruipruimtes.

In koude klimaten moet de papierlaag naar het interieur van het huis gericht zijn.Als u bijvoorbeeld isolatie in uw kruipruimte installeert, moet het papier naar boven gericht zijn in de richting van uw vloeren. Of, als je het op een zolder installeert, dan moet het naar beneden gericht zijn richting je plafond.In warme klimaten moet de papierlaag naar de buitenkant van het huis gericht zijn.

Sommige gebieden vereisen het gebruik van beklede isolatie om de zaken up-to-date te houden. Neem altijd contact op met uw lokale overheid voor de bouwvoorschriften in uw gebied.

Gelaagde isolatie met en zonder facet

In sommige gevallen kunt u zowel beklede als onbeklede isolatie gebruiken. Er is echter een goede volgorde om ze in lagen te leggen, waarvan een groot deel afhangt van uw klimaat. Hier zijn enkele dingen om te overwegen:

 • Ongeacht het klimaat kunt u altijd probleemloos twee lagen onafgewerkte isolatie op elkaar stapelen.
 • In koude klimaten is de damplaag naar binnen gericht.In dit geval kunt u niet-beklede isolatie over beklede isolatie heen leggen.De damplaag zou worden opgesloten, wat zou kunnen leiden tot schimmel- en meeldauwgroei. U kunt echter onbehandelde isolatie en gelaagde isolatie bovenop installeren.
 • In warme klimaten is de damplaag naar buiten gericht. In dit geval kunt u beklede isolatie aanbrengen en een onbedekte laag eroverheen leggen.

Wat is R-waarde?

Isolatie wordt beoordeeld op basis van R-waarde.R-waarde verwijst naar de prestaties van een bepaald materiaal als isolator en hoe goed het bestand is tegen warmte.Elk materiaal is anders bestand tegen warmtegeleiding, en dat is wat de R-waarde aangeeft.

De R-waarde van isolatiematerialen vindt u direct op de verpakking. Zorg ervoor dat u op zoek bent naar hoge R-waarden, want dat geeft aan dat het een betere isolator is.

Hoeveel isolatie u nodig heeft, evenals de R-waarde van de materialen, hangt af van het klimaat in uw zone. Om het u gemakkelijk te maken, verdeelde het ministerie van Energie het land in zeven zones. Elk heeft zijn eigen R-waarde-eisen.

Over de 8e zone

Opgemerkt moet worden dat het ministerie van Energie de 8e zone daadwerkelijk heeft toegepast voor individuele stadsdelen van Alaska. Ze geven de R-waarden momenteel echter niet anders aan voor die zone. De 8e zone staat niet op de kaart van het Ministerie van Energie, maar omvat verschillende stadsdelen, zoals:

 • Wade Hampton
 • Naam
 • Bethel
 • Noordwestelijke Noordpool
 • Dellingham

Deze grafiek toont de R-waarde-aanbeveling voor verschillende geïsoleerde delen van het huis per zone.

ZONE

VLOEREN

ZOLDER

KRUIPRUIMTE

2 x 4 WANDEN

1

R25-R30

R30-R49

R13

R13-R15

2

R25-R30

R30-R60

R13-R19

R13-R15

3

R25-R30

R30-R60

R19-R25

R13-R15

4

R25-R30

R38-R60

R25-R30

R13-R15

5

R25-R30

R49-R60

R25-R30

R13-R15

6

R25-R30

R49-R60

R25-R30

R13-R15

7

R25-R30

R49-R60

R25-R30

R13-R15

8

R25-R30

R49-R60

R25-R30

R13-R15

Wat voor soort isolatie is het beste?

Er zijn verschillende soorten isolatie; sommige zijn het meest geschikt voor verschillende toepassingen. Elke isolatie heeft zijn eigen R-waarde en ideale functie. De vier belangrijkste soorten isolatie omvatteningeblazen, schuimspray, rollen en batt.

Rol- en matisolatie worden op één hoop gegooid als dekenisolatie. Er is echter één groot verschil. Rolisolatie kan worden uitgerold en gesneden, terwijl matten worden geleverd in voorgesneden stukken die afzonderlijk worden geïnstalleerd.

Je kunt rollen en batts vinden met of zonder facet, waarbij de R-waarde op de verpakking staat vermeld. Schuimspray-isolatie is duurder dan de andere soorten. Het is echter ook gemakkelijker toe te passen dan de alternatieven.Ingeblazen isolatieis gemakkelijk aan te brengen, maar je hebt wel een blazer nodig.

Deze grafiek toont het verschil tussen elk type isolatie en waarvoor het het beste is.

Type

Best voor

Materiaal

Installatie

Ingeblazen

Kan lege / moeilijk bereikbare plekken in muren en zolder opvullenGlasvezel, celluloseDicht eventuele luchtlekken af ​​en gebruik een blazer om losse cellulose of glasvezel in te blazen (cellulose als hogere R-waarde)

Schuimspray

Bereiken van plekken rond obstakels die de dekenisolatie niet kan bereikenIsocyanaat/polyolhars combinatie, polyurethaanSpuit schuim in lagen in een opening of holte en laat het tussen elke laag drogen

Rollen

Stopt verspreiding van warmte, best gebruikt op zolders zonder bestaande isolatieFaced of unfaced glasvezelplatenSnijd tot specifieke afmetingen van de ruimte die het vult

Batt

Stopt de verspreiding van warmte in muren, zolders, tussen houten balkenGefacetteerde of unfaced glasvezelstripsNiet de flenzen aan de lijst om de voorgesneden matten op hun plaats te houden

Verschillende isolatie R-waarden

Naast een aparte functie heeft elk isolatiemateriaal ook zijn eigen R-waarde. De volgende grafiek toont de R-waarde van enkele van de meest algemeen verkrijgbare isolatiematerialen.

Materiaal

R-waarde

Glasvezel en cellulose (ingeblazen/losse vulling)

30-50

Opencellig spuitschuim (Isocyanaat/polyolhars combinatie, polyurethaan)

12.6

Spuitschuim met gesloten cellen (Isocyanaat/polyolhars combinatie, polyurethaan)

6.5

Glasvezel mat

13-30

Isolatie Veiligheid

Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die u moet nemen bij het omgaan met isolatie. Ze omvatten zaken als het dragen van de juiste uitrusting en extra zorg tijdens de installatie. Vergeet niet dat het altijd het beste is om een ​​professional te bellen als u zich niet op uw gemak voelt om zelf isolatie te installeren.

Zorg ervoor dat je brandveilig bent.

Omdat beklede isolatie een papieren of plastic kant heeft, wordt het als ontvlambaar beschouwd. Als de dampremmende laag zichtbaar blijft, vormt dit een brandgevaar. Om het risico op brand te verminderen, bedek de beklede isolatie met een laag gipsplaat of gipsplaat. U kunt ook nog een brandwerende laag toevoegen door onafgewerkte isolatie in lagen aan te brengen volgens de bovenstaande aanwijzingen.

Voorkom dat de isolatie wordt samengedrukt.

Door de bekleding naar buiten gericht te laten, wordt deze blootgesteld aan hitte en mogelijke geleiding. Of het nu een gezicht of een gezicht is, vermijd het comprimeren van glasvezelisolatie. Door het samen te drukken, verliest u een deel van de dichtheid van de isolatie en verlaagt u op zijn beurt de R-waarde.

Denk eraan om te isoleren rond leidingen en draden.

Als je een gebied isoleert met leidingen, vergeet dan niet om erom heen te isoleren! Het is soms gemakkelijk om te vergeten, en het is niet altijd gemakkelijk om leidingen te isoleren. Maar dit is waar schuimspray-isolatie van pas komt.

Draag oog- en gezichtsbescherming.

Het is uiterst belangrijk om gezichts- en oogbescherming te dragen tijdens het aanbrengen van schuimisolatie. Het inademen van de chemicaliën in schuimisolatie of glasvezel veroorzaakt astma, langdurige longschade, littekens en ademhalingsproblemen. Een goede gezichtsbescherming is ook van cruciaal belang bij het aanbrengen van ingeblazen isolatie. Bij gebruik van ingeblazen isolatie waaien glasvezeldeeltjes letterlijk alle kanten op.

Kunt u de R-waarde van uw isolatie verhogen?

Met name in buitenmuren en zolders kunt u de R-waarde van uw isolatie iets verhogen. Bij het isoleren van buitenmuren kunt u de R-waarde verhogen door ommanteling toe te voegen aan de isolatie die er al is. Het spijkeren van een mantellaag op buitenmuurisolatie kan de R-waarde aanzienlijk verhogen.

Om de R-waarde van de zolderisolatie te verhogen, hoeft u alleen maar een extra laag isolatie toe te voegen. Wanneer u dit doet, helpt het de warmte in uw huis vast te houden en energie te besparen.

U kunt ook schuimplaatisolatie gebruiken voor eenvoudige installatie.

Heeft u isolatie-installatie of vervanging nodig?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele aannemers bij u in de buurt.

Geconfronteerd met Onafgewerkte isolatie: wat is het verschil? (3)

Wat hebben we geleerd?

Het type isolatie dat u gebruikt, de R-waarde en hoe u het toepast, hebben allemaal invloed op de thermische schil van uw huis. Vanwege de dampvertragende eigenschappen beschermt gevelisolatie uw huis tegen ernstige vochtschade, schimmel en meeldauw. Niet-beklede isolatie werkt als een vlamvertrager vanwege zijn onbrandbare eigenschappen.

Als je besluit om je isolatie te stapelen, let dan goed op de oriëntatie van de damplaag. Dan loop je geen risico dat er vocht vast komt te zitten. Of u nu beklede of onafgeschermde isolatie gebruikt, zorg ervoor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en let op de R-waarde. Neem ten slotte altijd contact op met uw lokale overheid voor de juiste bouwvoorschriften.

Gerelateerde gidsen

 • Isolatie toevoegen aan een gewelfd plafond (stapsgewijze handleiding)
 • Hoe stralingsbarrière-isolatie in een noppenmuur te installeren
 • Hoe te voorkomen dat isolatie naar beneden valt
Geconfronteerd met Onafgewerkte isolatie: wat is het verschil? (2024)

FAQs

Welk isolatiemateriaal isoleert het beste? ›

Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.

Wat is de meest effectieve isolatie? ›

De meest effectieve volgorde in isolatie is vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.

Welke 2 soorten isolatie zijn er? ›

Je kan kiezen uit de volgende soorten minerale isolatie:
 • Glaswol: dit is 1 van de meest gebruikte isolatiematerialen binnenshuis (gemaakt van gerecycleerd glas en zand). ...
 • Rotswol: met deze minerale wol (gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente) kan je zowel daken, muren als vloeren isoleren.

Welke isolatie bespaart het meest? ›

Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement. Met goede spouwmuurisolatie zal het gasverbruik per jaar verminderen met 9 tot 11 m3 per m2. Daardoor is de terugverdientijd het kortste met ongeveer 3 tot 5 jaar. Daarna volgt dakisolatie met 9 m3 per m2 per jaar.

Welke isolatie heeft de hoogste isolatiewaarde? ›

Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt. De lambdawaarde van het materiaal en de dikte bepalen samen de uiteindelijke Rd-waarde.

Wat is beter PIR platen of glaswol? ›

Ook heeft glaswol het voordeel dat het een goede isolatiewaarde heeft en warmte goed vasthoudt. Hierdoor zal je energierekening dalen en zal het binnenklimaat van je woning aangenamer worden. Een nadeel van glaswol is dat het minder brandveilig is dan pir. Het materiaal is namelijk brandbaar en zal snel vlamvatten.

Waar gaat de meeste warmte verloren in een huis? ›

Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren. Volgens een onderzoek van de KU Leuven hou je je het best aan onderstaande ranking. Hoe hoger op de ranking, hoe sneller je je investering hebt terugverdiend.

Wat isoleer je eerst? ›

Stel dat u met tussenpozen eerst uw dakisolatie laat aanbrengen en daarna uw spouwmuren laat isoleren, maar uw vloerisolatie later wilt doen. Dan loopt u het risico dat vocht in uw woning ophoopt omdat u een soort stolp heeft gebouwd. Begin daarom met de vloerisolatie.

Kun je een oud huis goed isoleren? ›

Je kunt je woning op vele manieren alsnog goed laten isoleren. Je kunt bijvoorbeeld isolatie aan laten brengen in de muur, op zolder, in de gevel, in de vloer, bij de deuren en kieren, in de kruipruimte of door dubbel glas of voorzetramen aan te brengen.

Welke 4 soorten isolatie zijn er? ›

Vier soorten isolatie zijn:
 • Contactisolatie.
 • Druppelcontactisolatie.
 • Strikte isolatie.
 • Aërogene isolatie.

Welke isolatie moet ik gebruiken? ›

Kies voor een hoge isolatiewaarde van het materiaal (Rd). Voor de vloer is dat minstens Rd 3,5, en voor het dak minstens Rd 3,8. Maar: ga je de vloer of het dak volledig vervangen, kies dan voor hogere waarden: bij vloer Rd 4,8 en bij dak Rd 5,8. De extra kosten van een hogere Rd-waarde vallen mee.

Wat isoleert beter dan PIR? ›

Resol (Kooltherm) Resol (Kooltherm) isolatieplaten worden geproduceerd van een hardschuim isolatiemateriaal, met nog betere isolerende eigenschappen dan PIR. De platen zijn daarom zeer geschikt als u dun wilt isoleren en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen, of als u wilt besparen op isolatie.

Welke stof isoleert het beste? ›

Enkel glas plus de best isolerende raambekleding heeft een hogere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas. Maar HR++ glas isoleert nog een stuk beter.

Wat is het meest gebruikte isolatiemateriaal? ›

De meest gebruikte materialen zijn steenwol, glaswol en EPS ('piepschuim'). Cellenbeton, PIR, PUR en resolschuim worden ook veel gebruikt. Steenwol en glaswol zijn materialen van minerale oorsprong: steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente, glaswol van glasscherven en zand.

Wat is beter PIR of piepschuim? ›

Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5833

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.