33 vs 35 banden: een vergelijking naast elkaar (2023)

33 vs 35 banden: een vergelijking naast elkaar (1)

Als je een 4×4-voertuig hebt, zou je kunnen overwegen om het een upgrade te geven... bijvoorbeeld, overstappen op grotere banden om je klaar te stomen voor uitdagender off-road rijden. Maar welke bandenmaat moet je kiezen? De meest voorkomende opties zijn de 35” en 33” banden.

De 33-inch banden hebben de meeste voorkeur omdat ze net genoeg zijn voor offroad-paden en de meeste overlandingsterreinen. Ze zijn echter misschien niet de beste voor extreem offroad-rijden. Zijn de 35 inch banden in dat geval de beste keuze?

Is er zoveel verschil tussen 33 en 35 banden? Laten we 33 versus 35 banden naast elkaar vergelijken om u te helpen kiezen wat geschikt is voor uw rit.

33 versus 35 banden verschillen uitgelegd

 • Het voor de hand liggende verschil tussen deze banden is hun hoogte/diameter, de kleinere is 33 inch, terwijl de grotere 35 inch is.
 • Als het gaat om de omtrek, biedt de 33-inch band 103,1 inch, terwijl die van de 35-inch band 109,9 inch is.
 • Eenmaal geïnstalleerd op uw auto of vrachtwagen, voegen 35-inch banden slechts één inch meer toe dan de 33-inch banden op de as.
 • De 33-inch banden worden aanbevolen voor offroad-trails, terwijl 55-inch banden effectief zijn voor extreem offroad-rijden.

Deze verschillen laten zien dat het monteren van uw auto met 35-inch banden een lichte lift van één inch oplevert in vergelijking met het gebruik van 33-inch banden. Dus als je op zoek bent naar extreem off-road rijden, komen de 35-inch banden goed van pas.

De 33-inch banden zijn echter de betere optie als u op standaard offroad-paden rijdt, of als u gewoon iets wilt voor esthetische doeleinden. We moeten dus zeggen dat er hier geen definitieve winnaar is, omdat het afhangt van wat je wilt.

Blijf lezen terwijl we in detail gaan over 33 vs 35 banden naast elkaar vergelijken. Hieruit zou u de verschillen moeten kunnen begrijpen, inclusief hun installatie in verschillende auto's.

Nadere blik op 33-inch en 35-inch banden: impact op de aandrijflijn van uw auto

Welke impact hebben de 33-inch banden of 35-inch banden wanneer u ze op uw voertuig monteert?

Afgezien van de nieuwe hoogte, zullen ze meer gewicht toevoegen, wat uiteindelijk de aandrijflijn zou kunnen belasten. Daarom is het belangrijk om vooruit te kijken en rekening te houden met een aantal zaken, van differentiële sterkte tot overbrengingsverhoudingen, voordat u de juiste soorten banden kiest.

Laten we dus de belangrijkste voor- en nadelen van elk vergelijken.

33-inch banden

33 vs 35 banden: een vergelijking naast elkaar (2)

Voordelen

 • Indrukwekkende tractie
 • De aandrijflijn wordt beperkt belast
 • Beperkte impact op snelheidsmeter
 • Kan uw voertuig er echt indrukwekkend uit laten zien
 • Er zijn slechts beperkte aanpassingen nodig

nadelen

 • Retourneert een laag brandstofverbruik
 • Kan uw voertuig traag maken

35-inch banden

33 vs 35 banden: een vergelijking naast elkaar (3)

Voordelen

 • Geeft uw auto indrukwekkende off-road capaciteiten
 • Verhoogt de auto met ongeveer een centimeter
 • Het verhoogde uitzicht maakt uw auto aantrekkelijk
 • Een groter oppervlak van de wielen helpt de stabiliteit te verbeteren

nadelen

 • Retourneert een zeer laag brandstofverbruik
 • Mogelijk moet er veel worden gesneden
 • 35-inch banden veroorzaken veel belasting van de aandrijflijn
 • Erg duur

33 vs 35 banden naast elkaar: hoe beïnvloeden ze de snelheidsmeter?

Een ander opmerkelijk verschil bij het gebruik van de 33-inch en 35-inch banden is de impact op de snelheidsmeter. Dus, hoe beïnvloeden de wielen het?

Bij het ontwikkelen van een auto testen fabrikanten elk onderdeel op hoge nauwkeurigheid. De snelheidsmeter is daarom getimed om een ​​nauwkeurige aflezing te geven met de standaardbanden. Omdat de nieuwe banden, of ze nu 33 of 35 inch zijn, de omtrek vergroten, zal de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter waarschijnlijk in het gedrang komen.

Dus, wat is de afwijking tussen de twee banden? Bij lagere snelheden is het verschil klein en kan het gemakkelijk onopgemerkt blijven. Bijvoorbeeld, na het installeren van de nieuwe wielen en het constant houden van alle andere factoren - van het motorvermogen tot de tractie - zal de snelheidsmeter voor de auto met 35-inch wielen 21,3 mph aangeven, terwijl die met 33-inch wielen 20 mph zal aangeven.

Dezelfde trend zet zich voort, zelfs bij hogere snelheden. Tegen de tijd dat je 80 mph haalt met de auto op 33-inch wielen, zal degene die op 35-inch banden rijdt met 85,4 mph rijden.

De meeste mensen die aan offroad-excursies werken, zijn echter minder geobsedeerd door snelheid en meer geïnteresseerd in veiligheid en koppel.

33-inch banden monteren: hoeveel lift is nodig?

Hoe uitdagend is het om 33-inch banden in uw 4×4 te monteren? We moeten zeggen dat het behoorlijk uitdagend is, maar het hangt af van het voertuig. Ten eerste hangt het werk af van het ontwerp van het voertuig, maar het belangrijkste is of het een voertuig met vaste vooras (SFA) of onafhankelijke voorwielophanging (IFS) is.

Als uw auto wordt geleverd met SFA, zal de hoeveelheid werk die nodig is niet zo veel zijn als iemand anders met een auto die IFS gebruikt. Een auto met IFS heeft minimaal 2,5 inch lift nodig om 33 inch banden te installeren. Dit is niet alles. Er kan ook veel aan de spatborden worden gesneden.

De beste manier om deze baan goed te krijgen, is door samen te werken met een professional die gespecialiseerd is in autotransformatie. Als u een Silverado bezit, hier is onzegids voor het toevoegen van 33-inch banden.

Hier zijn de minimumvereisten voor 35-inch banden

De 35-inch banden zijn groter en bieden meer bodemvrijheid in vergelijking met het 33-inch type. Deze banden zijn enorm en zullen effectiever werken wanneer ze in grote SUV's en vrachtwagens worden gemonteerd, in tegenstelling tot kleinere auto's.

In tegenstelling tot wanneer u 33-inch banden monteert, is de lift die nodig is voor de 35-inch banden behoorlijk hoog. De beste aanpak is om de ophanging met minimaal 3,5 inch te upgraden.

Nogmaals, de installatie hangt af van het ontwerp van het voertuig. Als het voertuig SFA gebruikt, is de installatie eenvoudig, maar wordt het ingewikkelder als het IFS gebruikt.

De belangrijkste vereisten voor het installeren van de 35-inch banden zijn onder meer het trimmen van de spatborden en het opnieuw ontwerpen van de differentiëlen. Mogelijk moet u ook de velgen vervangen en de valbeugels verwijderen.

Tenzij u een monteur bent, is dit een procedure die we niet aanraden om zelf te doen. Schakel een professional in om u te helpen bij het proces voor betere resultaten.

Montage van 33-inch banden in verschillende auto's

Na het vergelijken van de vereisten voor het installeren van 33-inch of 35-inch banden, is het tijd om aan de slag te gaan. Het installatieproces van de twee banden is hetzelfde, maar het gebruik van 35-inch vereist meer tillen dan het 33-inch type. Laten we dus eens kijken naar het installatieproces op verschillende auto's. We nemen de Jeep Wrangler en Ford Ranger.

Montage van 33-inch banden op een Ford Ranger versus Jeep Wrangler

Ford Ranger

Laten we voor een demonstratie de Ford Ranger uit 2019 nemen, die de standaard 30,1-inch banden gebruikt. De truck kan ook comfortabel overweg met de 33-inch banden, maar er zijn enkele aanpassingen aan de valbeugels en de backspacing vereist.

Zorg er eerst voor dat u de afstand naar achteren vergroot om voldoende ruimte over te laten voor de ophanging en het stuursysteem van het voertuig. Vervolgens moet u de crashbars verwijderen of wijzigen. Installeer ten slotte 20+ offset-wielen, en dat zou genoeg moeten zijn om de 33-inch wielen te nemen. Dit minimale werk biedt u de beoogde lift, maar het is niet sterk genoeg en wordt alleen aanbevolen voor esthetische en beperkte off-road rijdoeleinden.

Voor liefhebbers van extreem off-road rijden is extra werk vereist. U moet met name een sterkere ophanging en grotere afstandsstukken installeren om te voorkomen dat het wiel over de as wrijft. Uw monteur kan ook een wiel aanbevelen met een hogere negatieve offset.

Jeep Wrangler

De volgende is de Jeep Wrangler. In tegenstelling tot de Ford Ranger heeft de Wrangler veel ruimte en is het monteren van 33-inch banden een stuk eenvoudiger. Laten we dus de vereiste wijzigingen controleren.

Een nadere blik op de Wrangler laat zien dat de spatborden voldoende speling hebben, waardoor upgrades eenvoudig zijn, of het nu gaat om de 33-inch of 35-inch banden. De nieuwe banden zijn echter breder en vereisen bredere wielen. Als u de nieuwe bredere banden op de standaardbanden monteert, bestaat het risico van meer wrijving.

Wil je de Wrangler gebruiken voor extreem off-road rijden, dan is extra werk aan te raden. U moet met name een zwaardere ophanging van ongeveer 2-3 inch en afstandhouders installeren om wrijving te voorkomen.

Het indrukwekkende aan de Jeep Wrangler is dat je niet veel hoeft te maaien omdat hij SFA gebruikt, wat het stuur- en veersysteem niet verstoort. Bekijk onze lijst met debeste 35-inch banden voor Jeep Wrangler.

33 vs 35 banden naast elkaar: de winnaar is...

Als je je auto wat lift wilt geven met nieuwe en grotere banden, zijn de twee opties die we in dit bericht hebben besproken oké, maar voor verschillende auto's.

Laten we het zo zeggen, de twee bandencategorieën zijn ontworpen voor verschillende taken en ze voeren deze taken goed uit.

Als u uitkijkt naar extreem off-road rijden, zijn de 35-inch banden een goede keuze. De banden zorgen voor een hogere lift voor uw auto, en dat is misschien alles wat u nodig heeft om te voorkomen dat u vast komt te zitten als u over rotsen kruipt. Deze banden werken echter het beste voor grotere SUV's en vrachtwagens en worden mogelijk niet aanbevolen voor kleinere 4WD-auto's.

Als het gaat om de 33-inch banden, zijn ze wat de meeste mensen beschouwen als de "perfecte" keuze voor de meeste 4X4-auto's. Deze banden bieden uitstekende tractie en esthetiek voor uw voertuig. Ze worden echter als de beste beschouwd voor regelmatig, in tegenstelling tot extreem offroad-rijden.

Als je bijvoorbeeld zin hebt om te kamperen of wild te rijden op ruige paden, zijn de 33-inch banden uitstekend. Dit betekent echter dat het misschien onmogelijk is om de spanning te krijgen die gepaard gaat met extreme activiteiten, zoals kruipen over rotsen.

FAQ

Is er veel verschil tussen 33″ en 35″ banden?

Wanneer u 35-inch banden monteert, krijgt u 1 inch speling bij de as in vergelijking met de montage van de 33-inch banden. Dit kan erg belangrijk zijn, vooral als je off-road gaat, omdat het het verschil kan bepalen tussen vastlopen en het raken van stenen die je diff kunnen beschadigen. Kijk naar de aandrijflijn naast de bandenmaten wanneer u bezig bent met het heffen van een auto.

Zijn de 35-inch banden de kosten en tijd waard?

Dit hangt grotendeels af van de reden waarom u wilt upgraden. Voor iemand die van extreem off-road rijden houdt, bieden de 35-inch banden meer bodemvrijheid en zijn ze cruciaal voor hem.

Nogmaals, de meeste mensen beschouwen kleine banden als niet op hun plaats en raar, vooral bij het gebruik van een voertuig zoals een Jeep Wrangler, Volkswagen Amok, Ford Ranger ofChevroletvrachtwagens.

We moeten ook zeggen dat kleinere banden niet te vertrouwen zijn bij het rijden door ruw terrein, nat wegdek of bevroren grond. Dus upgraden naar 35-inch banden is de moeite waard.

Hoeveel invloed hebben 35-inch banden op het benzineverbruik?

U kunt ongeveer 1-2 MPG-verschil verwachten na het upgraden naar de 35-inch banden. Dit is echter ook afhankelijk van andere factoren, waaronder de aanpassingen en nieuwe accessoires die aan het voertuig zijn toegevoegd.

Hoe groter de diameter, omtrek en breedte van de nieuwe band, hoe groter het onafgeveerde gewicht, wat het brandstofverbruik, de prestaties en de versnellingen van de auto naar beneden haalt. Meer hierover lees je in ons artikel overgrotere banden en hun impact op het benzineverbruik.

Hoeveel hefvermogen is er nodig om 33-inch banden op mijn vrachtwagen te installeren?

Als u eenIFS (onafhankelijke voorwielophanging)vrachtwagen, is een lift van minimaal 2,5-3-inch met extra trimmen van spatborden vereist. Maar als uw auto een Solid Front Axle (SFA) heeft, past er gemakkelijker een 33-inch band in met minder aanpassingen.

Laatste gedachten

In deze vergelijkingspost van 33 vs 35 banden naast elkaar, hebben we de belangrijkste dingen vastgelegd waar u aan moet denken voordat u extra onafgeveerde lading in uw auto laat vallen. Het belangrijkste om te begrijpen is hoe de aanpassingen uw auto en zijn prestaties zullen beïnvloeden. Bent u klaar voor deze gevolgen, van een lager brandstofverbruik tot extra belasting van uw aandrijflijn?

Onthoud dat de veranderingen die nodig zijn om de 33” of 35” banden op uw auto te monteren ook afhangen van de auto en het beoogde gebruik. Als je een auto met vaste vooras hebt, zou de montage van de nieuwe 33” of 35” een stuk eenvoudiger moeten zijn in vergelijking met een auto met onafhankelijke voorwielophanging (IFS). Ongeacht de vereiste aanpassingen, we raden u aan een professionele monteur te laten helpen bij de klus.

FAQs

Wat is het voordeel van grotere banden? ›

De betere grip op het wegdek door een groter contactoppervlak biedt uiteenlopende voordelen. Zo is het weggedrag van de auto in bochten uitstekend, is hij in staat sneller te accelereren en heeft hij een kortere remweg.

Kan je met 2 verschillende banden rijden? ›

Het is toegestaan om met verschillende soorten banden te rijden zolang op een as dezelfde soort banden zijn gemonteerd. Een mix van verschillende bandprofielen is absoluut af te raden. Hierdoor kan onvoorspelbaar rijgedrag ontstaan. Ook moeten geen banden met verschillende profieldieptes aan één as worden gemonteerd.

Is er een verschil tussen voor en achterbanden? ›

Nogmaals: zorg dat de voorbanden dezelfde maat hebben en de twee achterbanden ook. En dan bedoelen we niet alleen dezelfde inchmaat (anders past het sowieso niet op de bestaande velg), maar ook dezelfde breedte en wanghoogte.

Welke banden gaan het langst mee? ›

Voor een gemiddelde auto, bij normaal gebruik, moet u denken aan 30.000 - 40.000 voor de voorbanden. Achterbanden gaan in veel gevallen wat langer mee. Vraag desnoods naar de profieldiepte.

Waarom achter bredere banden dan voor? ›

Veel sportwagens hebben op de achteras bredere banden dan op de vooras. Door te kiezen voor brede banden aan de achterzijde kun je de prestaties van je wagen dus verbeteren. Brede banden geven je meer grip (op een droog wegdek), een snellere acceleratie en een kortere remweg.

Heb je met bredere banden meer grip? ›

Brede banden komen verrassend goed uit de test van TestKees. Je hebt er meer grip mee en je hoeft ze niet zo vaak op te pompen. Dat laatst is een groot voordeel, want aan banden oppompen doen Nederlanders niet.

Waarom altijd 2 banden vervangen? ›

Na ongeveer 35.000 kilometer is de kans groot dat het verschil in profiel enkele millimeters is en daardoor ontstaat er verschil in grip en is er geen gelijkmatige slijtage. Het beste kunnen dan dus beide banden vervangen worden.

Welke banden voor en achter? ›

Ongeacht het aandrijftype raden we altijd aan om de betere banden niet vooraan maar achteraan te plaatsen. De reden daarvoor is eenvoudig: De achteras verzekert de spoorstabiliteit van een auto.

Welke banden slijten het snelst? ›

Dit betekent dat de voorbanden worden aangedreven door de motor, en dat zorgt ervoor dat de voorbanden sneller slijten dan de achterbanden. Hetzelfde geldt voor achterwiel aangedreven auto's. Bij deze auto's slijten de achterbanden sneller.

Welke band van de auto slijt het snelst? ›

Als de band te hard is opgepompt, draagt het middelste gedeelte van het loopvlak de meeste belasting, waardoor het sneller slijt dan de buitenranden.

Kan je voor en achterbanden wisselen? ›

Je kunt de voor- en achterbanden wisselen. De aangedreven as slijt vaak harder dan de andere as.

Hoe oud mag een autoband in Duitsland zijn? ›

Antwoord van Leo. Uw garagehouder geeft aan dat winterbanden in Duitsland maximaal 5 jaar oud mogen zijn en u vraagt of dit klopt. In Duitsland is, evenals in Nederland, geen maximale leeftijd voor banden.

Welk merk maakt de meeste banden? ›

1. Bridgestone. Bridgestone, de grootste bandenfabrikant ter wereld, is een Japans bedrijf. Het bedrijf biedt alles, van de duurste, lichte banden tot high-performance racebanden en alles daartussenin.

Wat zijn zuinige banden? ›

Bandenlabels D en G worden niet gebruikt bij autobanden. Donkergroen (A) is de meest energiezuinige band en rood (G) is de band die het meest verbruikt. Het beste bandenlabel (A) kan je ten opzichte van het slechtste bandenlabel zo`n 7.5% brandstofbesparing opleveren.

Wat kosten 4 nieuwe all season banden? ›

Wat kosten all-seasonbanden eigenlijk? All-seasonbanden heb je in alle prijscategorieën. Er zijn dure banden van de echte topmerken en voordelige banden van merken waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Op BandenConcurrent lopen de prijzen uiteen van zo'n € 40 per band tot € 150 per band.

Is een smallere band zuiniger? ›

VERBRUIK. Het lagere gewicht van het 17-inch wiel, het smallere loopvlak dat van invloed is op de luchtweerstand én de lage rolweerstand zorgen voor een verbruiksvoordeel. De andere brede banden in deze test verhogen het verbruik met maximaal een liter per 100 km.

Wat is beter 17 of 18 inch velgen? ›

Zeker 18", 17 is echt te klein. Comfort merk je vrijwel niks van, dat merk je pas vanaf 19". niet helemaal, want bij een standaard A6 merk je ook zeker verschil in spoor en stuurgedrag op de weg, 18" oogt veel mooier dat zeker, maar vergeet niet dat het wiel en dus de onafgeveerde massa een stuk zwaarder is bij 18".

Wat is beter 16 of 17 inch velgen? ›

Als de omtrek van de velg dus groter wordt, wordt de band lager en zit er minder rubber tussen het wegdek en de velg. Dit zorgt voor een directe stuurreactie en minder comfort dus een sportief karakter. Als u van 17" naar 16" velgen gaat moet er dus een hogere band op waardoor er meer rubber tussen wegdek en velg komt.

Wat is beter 19 of 20 inch? ›

Beste, Ik adviseer je om voor de 19 inch te gaan indien je voor comfort kiest en een zachte afvering. De 20 inch staan natuurlijk nog mooier, maar zijn ook veel gevoeliger voor de stoeprandjes en ik vind dat je het wegdek erg voelt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated: 03/10/2023

Views: 6299

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.